pátek 15. května 2015

AutoCAD MEP – kreslení trubek

Při kreslení trubek je snad více než kdy jindy nutné dbát na správné nastavení vlastností v paletě Properties. Jak bylo zmíněno v jednom z předchozích příspěvků při kreslení trubky musíme vybrat jaký systém kreslíme (voda, kanalizace, drenáž…) a jaké tvarovky a trubky se nám budou do trasy, kterou budeme kreslit, vkládat.

MEP16Před samotným kreslením je třeba si ve Working Space vybrat Piping.

 

 

 

 

 

MEP17

Tím docílíme částečné změny Ribbon menu a na kartě Home se nám mimo jiné objeví ikona Pipe pro nakreslení trubky.

 

 

Po klepnutí na tuto ikonu se podívejme do palety Properties. Dejme tomu, že kreslíme kanalizaciMEP18

V položce System vybereme jeden ze stylů Pipe System Definitions, které výkres obsahuje – tedy to co kreslíme.

V položce Routing Preference vybereme jeden ze stylů -  tedy to jaké tvarovky se na to co kreslíme budu používat.

Dále vybíráme DN a to i u trubek ,které se značí vnějším průměrem D. V případě na obrázku odpovídá DN28.4 D32.

Cut Length zatím vynecháme a vrátíme se k ní později.

Elevation udává výšku v jaké potrubí kreslíme.

Justification je zarovnání a není k němu asi co dodávat. Jen zmíním to, že při redukování trubek pomocí nesouosých redukcí (a to je  u HT systému většinou) je třeba vléct jakoukoliv krajní stranu trubky. MEP19Jinými slovy cokoliv kromě Middle Center. V takovém případě se totiž AMEP pokusí vložit souosou redukci, kterou pro daný průměr systém nemusí obsahovat. Podobně to platí i naopak jestliže potřebujeme vložit souosou redukci musíme vléct Middle Center.

K nastavení ohledně sklonu (Slope) upozorňuji, že při kladných hodnotách kreslíme směrem vzhůru, při záporných kreslíme směrem dolu.

Vytváření ohybů (Bend) se u kanalizace řeší pomocí kolen (Elbow) a nastaveno je používání tvarovek z katalogu. Úhly dvou trubek mezi kterými je osazeno koleno ale nemusí přesně odpovídat úhlu kolena, protože u každého hrdla je v katalogu nastaveno možné vyskřípnutí v hrdle až 3°.

V Connection Details se pouze zobrazí vlastnosti napojovacích bodů a běžně se jimi není třeba zabývat.

Při zadání tloušťky izolace do pole Insulation Thickness se kolem trubek a tvarovek nakreslí izolace zadané tloušťky.

Use Fitting Tolerance umožňuje nebo zakazuje vyskřípání v hrdlech do mezí, které jsou zadány v katalogu (u kanalizačních tvarovek je to 3°). Takže při zadání Yes je možné například pomocí kolena 45° spojit trubky, které mezi sebou svírají úhel 42° – 48°.

Join Direction je velmi důležitá při kreslení hrdlových trub, protože pomocí ní nastavujeme, zda kreslíme po toku (Male to Female) nebo proti toku (Female to Male).

Branch Fitting řídí, jakým stylem budou řešeny odbočky. Pokud v případě kanalizace v Branch Fittings není vybráno Wye (Lateral) only nebudou se při spojování trubek vkládat do vedení odbočky, ale spoje budou třeba svařované. Při nastavení vodovodního potrubí to bude pochopitelně jinak.

Klepnutím na Fitting Setings bychom se dostali do nastavení Routing Preference

Klepnutím na Preference se zase zobrazí dialogové okno, které je také přístupně z ribbon menu Manage přes nástroj Piping.

MEP20

MEP21Toto nastavení je vhodné provést ještě před samotným kreslením, protože se zde zadává formát značení sklonů potrubí (stupně, 1:x …), nastavení popisků, kterými se zatím nebudeme zabývat, ale hlavně na druhé kartě nastavení spojování trubek.

 

 

 

 

 

MEP22

Jeho podrobnější popis prozatím také vynecháme, jen zkontrolujeme, zdali je v první řádce u Bell Vybrán Plain End.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všechna tato nastavení v paletě Properties zůstanou zachována i při novém startu AMEP dokud je nezměníte.

 

Katalog trubek a tvarovek si můžete stáhnout zde nebo ze stránky download. Po jeho instalaci, která je popsána zde nezapomeňte ještě provést regeneraci katalogu výběrem Regenerate Catalog a následně vybrat All.

 image

Žádné komentáře:

Okomentovat