pátek 19. června 2015

Využití LISPu v příkazové řádce AutoCADu 2.

V předchozím příspěvku jsme popsali několik jednoduchých příkazů LISPu, které můžeme využít v příkazové řádce AutoCADu. Nyní se koukneme na to, jak pomocí LISPu manipulovat s výběrovými množinami.

Do příkazové řádky  zadáme tuto sekvenci:

(setq vyber1 (ssget))

image_thumb[19]

a na výzvu, která se objeví po odeslání sekvence vybereme jeden nebo více objektů. Tímto jsme do proměnné vyber1 uložili jednu nebo více vybraných entit. Ssget značí Selection Set Get.

image_thumb[21]

Nyní zadejte opět například příkaz pro posun či kopírování a na výzvy po výběry objektů zadejte !vyber1. Vyberte bod a na další výzvy po vzdálenosti zadejte !vzd (viz předchozí příspěvek).

image_thumb[23]

image_thumb[25]

image_thumb[27]

Tímto způsobem si můžeme ve výkresu do proměnných uložit několik entit najednou, které pak můžeme i najednou editovat. Přitom syntaxi můžeme zadat do příkazového řádku i ve chvíli, když už jsou entity vybrané. Například posouváme více entit a po jejich výběru nás napadne, že všechny tyto entity budeme pravděpodobně muset ještě jednou editovat. Stačí při vybraných entitách zadat např (setq vyber2 (ssget)). Tentokrát nejsme vyzváni k výběru žádných objektů, ale do proměnné vyber2 se uloží právě vybrané entity. Ty pak můžeme pomocí !vyber2 znovu vybrat a manipulovat s nimi.

Pokud potřebujeme znovu vybrat poslední výběr (aniž bychom si ho uložili do proměnné pomocí funkce ssget) zadáme na výzvu po výběru objektů pr (previous) ( v lokalizovaném AutoCADu s poddtržítkem _pr). Potřebujeme-li vybrat do výkresu naposled přidanou entitu napíšeme na výzvy po výběru objektů la  / _la (last). Potřebujeme-li vybrat všechny viditelné objekty můžeme namísto výběru myší z jednoho rohu obrazovky do druhého napsat all / _all.

Potřebujeme-li si do proměnné uložit bod, použijeme na to funkci getpoint. Syntaxe je následující:

(setq pt (getpoint "Vyberte bod"))

anebo pokud Vám nevadí, že budete ochuzeni o výzvu k vybrání bodu tak jednoduše (setq pt (getpoint))

image_thumb[29]

image_thumb[31]

Tímto způsobem uložíme souřadnice bodu do proměnné pt. Ověřit si to můžeme zapsáním !pt do příkazové řádky. Výsledek bude podobný tomuto

image_thumb[33]

Proměnnou pt pak můžeme využít pokaždé, když budeme AutoCADem vyzváni k zadání bodu .

Žádné komentáře:

Okomentovat