středa 20. června 2012

Prostory (Spaces) 2. díl - Area Calculation Standard

V předchozím dílu, který najdete zde byly popsány jednotlivé hranice prostorů a jejich generování v závislosti na stylu prostoru nebo manuální nastavení. V tomto dílu se budeme zabývat generováním hranic Prostorů podle Area Calculation Standardu.

Area Calculation Standard je soubor pravidel, který definuje polohu Net, Usable a Gross hranic prostoru v závislosti na typu a poloze hraničních objektů a klasifikaci prostor. Area Calculation Standard lze použít pouze na asociativní prostory.

Výběr standardu pro aktuální výkres se provádí v dialogovém panelu Options (Možnosti) na kartě AEC Object Settings space22
Na obrázku vpravo jsou dvě místnosti stejných vnitřních rozměrů 5x5 metrů. Uvnitř jsou asociativní prostory a poloha hranic je řízena Standardem Base Standard. Modře se zobrazují Gross Boundary a červeně Net Boundary space12
Při detailním pohledu je vidět jakým způsobem se generuje plocha pod dveřmi a otvorem mezi oběma místnostmi. Tomu odpovídají i rozdílné hodnoty ploch pro jednotlivé hranice. Usable Area není pro Base standard definována.

space14
space13
Při vymazání pravého prostoru se automaticky přegenerují hranice levého prostoru. Střední stěna, ze které se do Gross Area počítala jen polovina začne být chápána jako vnější a započítá se celá její plocha. Naopak Net Area se zmenší o plochu pod otvorem a dveřmi.

space16
space15

 

Jan Panoch

Žádné komentáře:

Okomentovat